Hvis du tenker på å skaffe deg en fantastisk liten dachsevenn er det viktig at du etterspør ryggstatus hos oppdretteren. En god oppdretter skal kunne vise til dokumentert ryggstatus av foreldrene til kullet, som et minimumskrav. (I tillegg kommer selvfølgelig også alle de andre helsetestene som er påkrevd og anbefalt av Norsk Kennel Klub). Her finner du en liste over røntgede hunder i Norge.
Alle dachser mellom 2 og 4 år bør røntges, spesielt før avl, men helst også de som ikke skal avles . Dette gjør sikkerthetstallet til dyrene som er i avl mer nøyaktig. Jo fler som røntges, jo bedre kunnskap har vi om arvematerialet.
Norske oppdrettere som bruker ryggrøntgen
Kennel Potefaret
Signe Aarskog
Tlf (+47)  32 70 05 72
potefaret@yahoo.no
Jeg driver et lite oppdrett av langhåret dverg -og kanindachshund med hovedfokus på helse og gemytt. Mine avlshunder blir bl.a.  ryggrøntget, øyelyst og sjekket for patellaluksasjon før de vurderes for avl. I tillegg til helsetestene bruker jeg masse tid på å legge til rette for å gi gode oppvekstvilkår til valpene. 
Dachshunden er friskere enn gjennomsnittshunden når det gjelder allmenne sykdommer. Dens svakeste punkt er ryggen. Pga faren for prolaps, havner den på gjennomsnitt  i sunnhet ( forsikringsselskapet Agria).  Men skiveprolaps i ryggen er en så alvorlig lidelse, at det er helt avgjørende at vi oppdrettere gjør det som trengs for å begrense antallet hunder som må lide.  Det eneste redskapet vi har pr i dag, er ryggrøntgen. Ryggrøntgen hjelper oss til å vurdere antallet forkalkninger hunden har i ryggen.  Forkalkningenes arvbarhet ligger rundt 0,6.  Med andre ord ville vi kunne redusere antallet prolapser til under halvparten, hvis alle oppdrettere røntget. 

Selv om ryggrøntgen av avlshundene tidvis innebærer meget store kostnader for oss oppdrettere, er det viktig at vi røntger!  Hunder er levende sansende vesener, som fortjener at vi gjør det vi kan for å gi dem et best mulig og smertefritt liv. 

Se mer info på vår hjemmeside: https://potefaret.com
Kennel Fancy Carolica 
Carola M.P. Brusevold
Slangsvoldveien 52, 1640 Råde
Tlf: 971 66 636
carola@raadehund.no
Som det står på min hjemmeside har jeg hatt dachs siden -80 tallet. Min første hund fikk ryggprolaps og PRA, - så jeg fikk en hard start som nybakt hundeeier. 

Startet oppdrett av rasen i - 91 og allerede den gang røntget jeg mine hunder, da som et ledd i forskning som Veterinærhøyskolen gjorde så vidt jeg husker. 
Da jeg "gikk tilbake" til dachs etter noen års opphold, tok jeg det derfor som en selvfølge at alle røntget sine hunder i dag. 
Stor var min forbauselse da jeg oppdaget at det ikke var kommet et skritt lenger fra - 90 tallet! Virkelig veldig bedrøvelig og lite fremtidsfokusert, sett fra mitt ståsted. 

Så kort og godt har jeg, basert på mange erfaringer med sykdom hos egne hunder av flere raser (har hund som yrke),- å helseundersøke der det er muligheter for å forebygge noe. 
Jeg innser at røntgen ikke er 100% løsningen på dachsens problem, - men den er det beste forebyggende tiltak vi har pr i dag. Derfor velger jeg å røntge alle mine hunder.
Kennel Søril
Eva A-W Ellingsen
Mob: +47 41321673
Kennel Sørils hovedmål er å oppdrette vakre, funksjonelle og friske hunder med gode bruksegenskaper. Vi har erfaring med dachshunder fra 1978 som familiehunder, brukshunder, turkamerater og utstillingshunder. Vi startet selv medkorthåret dachshund som hovedsakelig ble brukt som hihund og familiehund. I 1990 fikk vi vår første langhårete dachshund og i 2007 fikk vi vår første strihåredekanindachshund. Hovedtyngden av vårt oppdrett har likevel vært langhåret standarddachshund.
Til tross for et beskjedent antall kull pr år, har vi hatt stor suksess med vårt oppdrett.Alle championatene, vinnertitlene, prøvevinnerne, Best in show og prisene vi har oppnådd, viser at vi har lykkes i vårt arbeid. Kennel Søril er blant annet belønnet med NDFs oppdretternål samt viltsoroppdretterpriser i bronse, sølv og gull og viltsporavslpriser for flere av våre hunder i bronse, sølv og gull. Sørilhunder har brukspremiering på spor, ettersøk og drev. Det viktigste er likevel å avle sunne, friske hunder som kan bli til glede for sine eiere i mange år. Det er derfor en selvfølge at det avles på friske individer, og tilnærmet alle hundene som inngår i vårt avlsarbeid er nå øyelyst og ryggrøntget.
Frøydis Hardeng. 
E-post: post@conifera.no  
Ryggrøntgen er et ufravikelig krav i mitt oppdrett. Da kan jeg se valpekjøpere i øynene og si at jeg har gjort hva jeg kan. Jeg har selv hatt to dachser med prolaps. Coda unngikk jeg å avle på nettopp fordi hun var ryggrøntget.
Valp fra Danmark, Sverige og Finland 
Det er også mulig å importere valper fra Danmark, Sverige eller Finland, hvis det er vanskelig å finne en fra foreldre med kjent ryggstatus i Norge. Som regel er import av kjæledyr tollfritt, men du må betale merverdiavgift på 25% hvis verdien er over grensen. Du kan sjekke reglene for import av dyr hos tollvesenet. 
Danmark
For valper fra Danmark kan man sjekke Dansk Gravhundklub Hvalpeliste.
Det er krav om rabiesvaksine når valpen kommer fra Danmark. Vaksinen kan først gies ved 12 ukers alder og er gyldig etter 3 uker, så valpen kommer først inn i Norge når den er 15 uker gammel.
Sverige
Det finnes en egen Facebook gruppe for valpeformidling av dachser fra foreldre med kjent ryggstatus i Sverige: Ryggröntgade taxar - valpkullar och avelshanar.
Finland
Her kommer info om kjøp av valp fra Finland
Danske oppdrettere som ryggrøntger
Kennel TinyTaxx 
v/ Ann Laura Luunbjerg
Kejrup Alle 10
5300 Kerteminde
tlf. 4033 0826
Svenske oppdrettere som ryggrøntger
Kennel Sweetax
Lotta Söderberg
Kennel Bonsoir Paris
Lina Appelgren 
Stockholm
lina@cestlavie.se
FB: @bonsoirparischihuahuas (Kennel Bonsoir Paris)
Jag föder upp kanintax och dvärgtax i liten skala, och för mig är fin mentalitet och friska hundar viktigt.
Stella som heter Novastar’s Puppis i stamtavlan är min första tax och är en kanintax. Jag har alltid älskat taxar men startade min kennel för snart 8 år sedan med chihuahua. Lyckligtvis efter en lång väntan fann jag äntligen en tax för mig. 
Som ny uppfödare på rasen kände jag att ryggröntgen var viktig och jag trodde det var något alla gjorde. Har förstått det inte är så. Jag ögonlysta med för vill hellre veta än att inte veta. Jag ser fram emot 2022 då min första kull taxvalpar föds. Här i kenneln lever hundarna (4 chihuahua och Stella) med oss i familjen och är med i vårt hem och följer oss nästan överallt. Jag tränar viltspår när tiden räcker till och det har visat sig att Stella är jätteduktig. Så nu ska bara matte få tid att göra prov.
Stella är utställd under pandemin på en nationell exteriör bedömning i SKK’s regi.
Hon fick Excellent med CK och jättefin kritik!

UK oppdrettere som tar del i Kennel Club IVDD Screening Scheme
Back to Top